Wat is NFT?

NFT is een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten. Alles wat digitaal is wordt daarmee een soort onvervangbaar digitaal kunstwerk. Dat leidt tot interessante, wonderlijke ontwikkelingen. Waarom betaalt iemand 81 miljoen euro voor een ‘digitaal plaatje’?

Hoe de NFT-hype ontstond

De hype rondom NFT bestaat al veel langer, maar op 11 maart 2021 werd het pas echt intens. Kunstenaar Beeple verkocht via veilinghuis Christie’s zijn digitale verzamelwerk “Everydays: the First 5000 Days” voor de lieve som van 69 miljoen dollar. Een NFT-kunstwerk waar de artiest meer dan 13 jaar aan heeft gewerkt. Het is het eerste NFT-werk dat werd verkocht door een traditioneel veilinghuis. Een week later werd de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey is als NFT verkocht voor ruim 2,9 miljoen dollar.

NFT verkocht voor 81 miljoen euro

Ondanks een dip in de wereldwijde NFT-verkoop in juni 2021 verkocht de bekende 18 jarige transgender kunstenaar Fewocious een NFT voor $2.1 miljoen en internet-uitvinder Tim Berners-Lee’s verkocht de NFT van de broncode voor het World Wide Web $5,4 miljoen. Een set van 107 cartoon-apen van de NFT-serie “Bored Ape Yacht Club” is in de herfst van 2021 verkocht voor $24,4 miljoen verkocht in een online verkoop bij veilinghuis Sotheby’s.

En inmiddels lijkt dat alweer gedateerd, want in december 2021 werd ‘The Merge’, een digitaal kunstwerk van de anonieme kunstenaar Pak, verkocht voor 81 miljoen euro. Een record.

Wat is NFT?

Een NFT is een Non-Fungible Token: een niet- inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Dit certificaat kun je digitaal creëren en koppelen aan een digitaal object (zoals een afbeelding) en dat registreer je vervolgens in een blockchain (een openbare database). Deze registratie is daarnaast ook gekoppeld aan jouw eigen digitale cryptoportemonnee. Omdat je in deze digitale portemonnee een digitale sleutel hebt (die hoort bij die specifieke NFT) kun je bewijzen dat de NFT jouw eigendom is. De rest van de wereld kan ook zien dat jij de eigenaar bent omdat de registratie van je NFT in de openbare blockchain staat. Mensen kunnen dat zien, maar niemand kan die registratie wijzigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *